banke in njihovi v 2012 “padli” dolžniki

V torek je mojo pozornost pritegnil članek Tadeja Kotnika v FinancahReševanje krize z zatiskanjem oči, ušes in ust – 2. del: Banka Slovenije. Ne le, da se za razliko od večine napisanega v Slo. medijih ni ukvarjal z neskončno tekmo med levim in desnim klubom (kjer smo državljani in podjetniki večinoma žoga, ki jo brcajo naokrog). Članek ni pisal niti o naših kultnih nenadomestljivih osebah, ki jih je v Sloveniji ogromno (a vseeno premalo, da bi bile nadomestljive).

Članek je pisal o ustanovi in ustanove so ustanovljene z določenim namenom. Članek je trdil, da ima ta ustanova določene probleme pri opravljanju svojega namena. Govoril je med drugim tudi s številkami in nekaj tabelami. Zato sem pisal Financam oz. avtorju, ali mi lahko pošlje podatke iz tabel v berljivem formatu.

V tabelah so bile slovenske banke, in njihovi dolžniki ki so “padli” lani – 2012. S “padli” je mišljeno, da so družbe postale insolventne, torej prišle v stečaj ali prisilno poravnavo. Kar pomeni, da so vse bančne terjatve do njih v neki meri slabe. Prikazal sem dolžnike, ki so dolžni nad 5000€.

Nastala je naslednja mreža (graph). Večji in temnejši fonti, pomenijo večji dolg. Oziroma več posojil v primeru bank. Širša puščica prav tako. Na obrobju vidite predvsem podjetja, ki so prejela manjša posojila posameznih bank. Proti centru tiste z večjimi posojili iz različnih bank. Banke so rdeče, podjetja pa modra (no, mogoče ne).

dataoko_finance1_1

Sedaj si, na isti mreži, oglejmo samo posojila in dolžnike NLB:

dataoko_finance1_2

Članek je veliko omenjal še Abanko:

dataoko_finance1_4

In NKBM:

dataoko_finance1_3

Na podlagi prejšnjih grafov je vidmo, da so nekatera podjetja prejela posojila večih bank, pa si poglejmo par večjih:

dataoko_finance1_5

dataoko_finance1_6

Pred dnevi smo v novicah brali o semenarni:

dataoko_finance1_7

Če koga zanima graf za kakšno specifično podjetje ali banko naj mi piše. Če imate kakšne zanimive podatke ali idejo prav tako: dataoko@fastmail.fm.

*najdete me tudi na twiterju*

Izjava

Podatke smo obdelali in predstavili v želji, da čimbolje prikažemo realno stanje, vendar ne prevzemamo nobene odgovornosti za njihovo točnost ali za točnost naših postopkov. Prav toko ne prevzemamo odgovornost za kakršnekoli posledice uporabe teh podatkov ali naših prikazov in povzetkov. Če naletite na kakšne nepravilnosti ali napake nam jih prosim sporočite na dataoko@fastmail.fm.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s