Krediti, preneseni na DUBT (aka Slabo banko)

Včeraj sem na twitterju zagledal:

Vse podatke najdete na tej povezavi.

Seveda nisem mogel kaj, da ne bi šel malo pobrskat. Podatke sem kopiral in prilagodil v Google Docs, potem ponovno kopiral v batchgeo. Nastala sta ta dva zemljevida:

DUTB s strani NLB – največjih 250 (od 284, zaradi omejitve programa batchgeo)

DUTB s strani NKBM

Screenshot from 2014-04-18 12:28:15

Ta dva zemljevida sta v redu, za preverit individualno ali po svoji okolici, vendar ne nudita vpogleda v to, kako so krediti razporejeni, o kakšnih razmerjih govorimo, kako, če, so grozdeni?

Zato sem naredil poljuben zemljevid. Ne vem zakaj, a spominja me na zemljevid, ki ponazarja širitev kakšne kužne bolezni.

Image

Rdeči so krediti ki jih je dala NLB, Zeleni pa NKBM. Radius kroga seveda predstavlja znesek. Razlika med LJ in MB je videti zanimiva. MB ima, kot je videti par takih, ki odzvanjajo čez 9 gora, v LJ pa zato toliko (in veliko) več konkretnih.

Še bolj podroben pogled v Ljubljano:

Screenshot from 2014-04-18 12:24:53

In Maribor:

Screenshot from 2014-04-18 12:25:30

Vse tri zemljevide, pa lahko uporabite v “živo” na naslednjih povezavah:

celotna Slovenija | pogled v Ljubljano | pogled v Maribor

 

Na bitbucket strani lahko dobite tudi izvorno kodo, tukaj pa podatke v GDocs, da lahko drugič sami naredite podoben zemljevid. Po novem obstaja poleg twiter tudi dataoko facebook stran, vabljeni.

 

3 thoughts on “Krediti, preneseni na DUBT (aka Slabo banko)

 1. Vuk

  Hej, respect za tole.
  Sem spisal nek comment na glupem FB in ga dodam tudi sem, ker je fer:
  A je kak domain expert, ki bo usmeril nas ne-finančnike na kak discovery pri teh seznamih? Viz je lepi, a ni tistega “aha, štekam”. Ali bi morda pomagalo križanje teh info s supervizor podatki, ali z nagradami združenja manager, ali s pripadnostjo koga ali česa kaki stranki (vodenje občin v katerih so firme, vodilni kadri-člani strank…)?

  Reply
 2. dataoko Post author

  Sodelovanje med več domenami bi bilo vsekakor dobro. Jaz znam narediti moj del, sparsat podatke in jih nekako prikazat, tam pa se bolj ali manj ustavi. Na nek način je to tech-demo, ki prikazuje, kaj se da dobit in kakšne so opcije prikaza. In povabilo za nadaljno delo, npr. z nekom ki lahko doda boljši kontekst.

  Vsa križanja, ki si jih naštel bi lahko bila zanimiva. Rad imam network graphe (kot lahko vidiš npr 3 objave nazaj) in imam skripte za supervizor. Vendar smo spet pri podobnem problemu, Kaj točno bi prineslo tist “aha” in za koliko dela. Npr. zanimivo bi bilo dat v mrežo vsa podjetja in vse osebe v upravah ter opazovati skupne točke (problem tu bi bili soimenjaki). Če bi lahko osebe linkali s politiko, bi bilo še posebej, vendar to ne vem kako bi. Linkanje z nagradami bi bilo mogoče bolj možno in bi bilo tudi zanimivo.

  Druga opcija mreže bi vsebovala podjetja iz DUBT povezana z državnimi ustanovami s katerimi so poslovala. S tem da bi velikost podjetja predstavljala velikost dolga, velikost povezave promet do ustanove, in velikost ustanov seštevek prometa s podjetji.

  Ampak to je vsaj če sam delam vse bolj na nivoju “naredim in upam da kaj pade ven”.

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s