Zapiski: Zemljevid občin, GIS, itd #1

Prvi shape file SLO občin sem našel tu:
http://www.gadm.org/country

Dobro pri tem je, da nudi 3 nivoje (država, regije, občine) in ima definirano projekcijo, oz. je KML že v pravi. Slabo je, da ne kaže zadnjih informacij tako da nekaj občin manjka (ter, kot sem videl kasneje, da so meje med občinami nekako bolj oglate kot bi lahko bile z boljšim simplification algoritmom)

Screenshot from 2013-12-18 10:02:28

Posodobljen shapefile (SHP) občin najdete tukaj:
http://www.e-prostor.gov.si/dostop_do_podatkov/mapa/brezplacni_podatki/obcine/

Prvi problem ali feature je, da je datoteka zelo podrobna. Zato zavzame cca 5MB. Ko jo pretvorite v KML/KMZ jo google maps noče odpreti ker je prevelika oz. ima preveč featurjev. Tudi če bi jo google sprejel je za naš namen nesmiselno podrobna, kar upočasni zadevo in poslabša uporabniško izkušnjo. (mimogrede: Google Fusion Tables omogočajo nalaganje večjih struktur).

Za simplifikacijo KLM-ja sem skušal uporabiti gdal (ogr2ogr) orodje, ki v zadnji verziji (katera še ni na ubuntu) nudi opcijo -simplify ki stori ravno to. Orodje mi je javljalo napako da ne najde paketa GEOS, ki sem ga (in to orodje skušal inštalirati s prevajanjem in preko ppa a brez uspeha).

Potem sem našel orodje za simplifikacijo SHAPE datotek, ki deluje super:
http://www.mapshaper.org/

Naslednja težava je nastopila, da je shape datoteka iz eprostor.gov.si uporabljala neko svojo projekcijo z koordinatami več 1000, ki nikakor ni bila kompatibilna z google maps. Prvi problem je bil kako pretvoriti med projekcijami, ko bi to znal bi moral še ugotoviti katero projekcijo sploh uporablja. V datoteki ali na strani nisem našel nobenega podatka o tem.

Po nekaj iskanja sem ugotovil da lahko projekcijo najdem s tem orodjem:
http://projfinder.com/

In sicer je bila: EPSG:3794

WGS84 (EPSG 4326)  za Google Earth & Mercator (EPSG 3857) za Google Maps.

QGIS – odprtokodno GIS orodje (tudi za Linux)

Orodje mi je pomagalo videti s čim sploh delam, če sem pravilno našel projekcijo (v en layer sem odprl občine iz “gadm” (KML), v drug shape datoteko iz “egov” ter po nastavitvi pravih projekcij videl ujemanje. Iz QGIS sem lahko sedaj tudi direktno shranil KML in to končno v pravi projekciji!

Sedaj moram ugotoviti kako poimenovati KML elemente (z normaliziranimi imeni občin, da jih bom lahko potem manipuliral s skriptami ob prikazu).

Ostala orodja

Online KML viewer:
http://ivanrublev.me/kml/

2 thoughts on “Zapiski: Zemljevid občin, GIS, itd #1

 1. Črt Ahlin

  Sem slučajno naletel na blog, ko sem iskal shapefileje za SLO občine. Ker vidim, da si se precej s tem ukvarjal – ali mogoče veš kje/če bi se dalo dobiti zemljevid (shapefile) s starimi občinami (61 občin)? In po možnosti še mapping med novimi in starimi občinami…

  Mimogrede, povezava na e-prostor javlja “Page Not Found”.

  Reply
 2. Neustrašivi Nel

  Pozdrav sused,
  na blog sam naišel tražeći šejp Štajerske. Če baciš pogled na zadnji post na mom blogu [Maribor (CEEPUS)], buš videl bijednu kartu Štajerske s Wikipedije. Na karti su i avstrijska i slovenska Štajerska i ja bi napravil lepšu kartu. Avstrijsku Štajersku već imam jer sam še davno skinul šejpove nemških i avstrijskih bundeslanda i švicarskih kantona i sad mi još treba slovenska Štajerske. Skinul sam šejpove općina i statističkih regija Slovenije, ali nigdje nemrem najti tradicionalne regije. Jedino da iskopam koje sve općine spadaju u Štajersku pa da ih mergenem, ali mislil sam da ti možda imaš ili znaš kje ima šejp slovenskih tradicionalnih regija (ili barem Štajerske). Možeš li mi, u najmanju ruku, dati popis svih štajerskih općina da ih mergnem?

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s